Kalimera Kriti!

En vecka på Kreta är avklarad. Det var en ö jag förut trodde inte var värd att besöka på grund av alla turister, men efter flertalet greker uppmanat mig att åka dit så blev det så. Är ju också på jakt efter stället där jag vill bo i framtiden och Kreta är ett bra alternativ.
 
Nordöstra Kreta - Agios Nikolaos, Plaka, Elounda, Sisi, Milatos.
Vi hade ett litet hotell med magnifik trädgård och tillhörande taverna i 5 dagar. Jag är inte så kräsen när jag är i Grekland, men efter flera kvällar i denna lilla ort (det var för svårt att köra i bergen i mörker så fick komma hem tidigt), smutsigt golv i rummet, insekter som kom in genom springan under dörren och en kran som droppade flera liter per dag som vi tömde så kände både jag och min kära mamma att vi borde testa något nytt.
 
Under dagarna på östra sidan fick vi se den mycket vackra lilla staden Agios Nikolaos med små mysiga butiker och massvis av caféer och tavernor. Elounda ligger bara en bit bort förbi bergen och här var det inte så mycket charm, men desto mer turister. Kör man lite längre bort kommer man till lilla Plaka. Vilken pärla! Vackert som en tavla, fina hus, handgjord keramik i butikerna och hemmagjord glass. En stenstrand med vita stenar och klart vatten.
 
På östra Kreta finns massor att se, vacker natur, små byar, massor av olivlundar och god mat!
 
 
 
 
Sydöstra Kreta - Ierapetra
Vi tog oss inte så långt söderut på grund av den långa färden men hamnade i den fina staden Ierapetra vilket känns som en stad man faktiskt bor i och inte är förstörd av turism. Vi började dagen med en fantastisk bougatsa på stadens torg bland äldre gubbar och morgonpigga besökare. En kilometer lång bred strand med ett fåtal besökare var nästa stopp där bara ett olivträd gav skugga. Kan verkligen rekommendera.
 
Mellersta Kreta - Heraklion, Rethymno, Agia Pelagia, Archanes
Jag gillade huvudstaden Heraklion, eller Irakleio på grekiska. Där fanns givetvis också turism men kändes mer som en vanlig grekisk stad. Archanes ligger en bit bort, upp i bergen innåt landet. Vägen dit var ny och bred och otroliga vyer hade vi som sällskap. Archanes bestod av småhus och är en lugn liten by med mest äldre invånare. Riktigt fridfullt att komma hit för sin morgonkaffe. På vägen från Archanes följde vi skyltarna mot en vingård vilket ledde oss uppåt på små slingrande grusvägar. Endast 5 euro och vi har lärt oss om odlingarnaoch framställningen av vin och olivolja. Jag låter bilderna tala.
 
 
 
Rethymno är studentstaden med den gamla stan. I rethymno hittar man moderna hotell precis vid den långa sandstranden för överkomliga priser. I denna turistiga stad kan man ändå hitta guldkorn bland gränderna. Här spenderade vi de sista två dagarna med att bada, shoppa och äta.
 
 
Om det är en ö jag kan tänkas bo på är fortfarande oklart. Jag kan definitivt tänka mig att åka dit igen för att fördjupa mig i till exempel Ierapetra eller Plaka, samt kusten på östra sidan. Kreta erbjuder kristallklart vatten och stränder med både sand och sten, vackra olivlundar och berg vart man än tittar. Maten är fantastisk med de lokala frukter och grönsaker som ön erbjuder. Och kaffe har det blivit i mängder. Grekiskan har underhållits bra den med och jag upptäckte glatt nog att den bara blir bättre trots uppehåll.