Saker jag lärt mig om utmattning

Detta inlägg ska alltså handla om vad jag lärt mig på dessa veckor och månader. Jag upplever själv att jag kan så extremt lite och är rätt vilsen, men jag kan åtminstone mer än vad jag kunde för några månader sedan.. Så jag har skrivit ihop lite stöd för det är något jag saknar.
 
Profesionell hjälp? Det verkar inte finnas en skriven väg ur utmattningssyndrom, det är upp till den som drabbats att själv förstå a) varför man hamnat där, b) vad man behöver för att må bra just nu c) vad man behöver för att må bra i längden. Detta är otroligt stort ansvar att lägga på en person med "cloudy judgement".Och helt sjukt.
 
Idag är det som räknas. Det första du ska göra är att sluta blicka framåt. Att bara titta på dagen idag. Om det känns omöjligt så är du troligen inte så mycket i skiten än som du behöver vara. När det bara skapar ångest och meningslöshet att blicka framåt så finner du vägen hur du lever för dagen, för det finns inget alternativ.
 
Allt är grader. Vissa springer på rakt in i väggen. Och kan inte ens resa sig ur sängen. Vissa märker det. Jag tror det mesta upplevs som en krasch. Några kraschar tidigare. Det kommer fortfarande kännas fruktansvärt, men det kommer finnas mycket bättre fysiska och psykiska förutsättningar att hantera det för de som kraschar tidigare. De säger att en del av de som blir utmattade även hamnar i depression.. Jag har en teori kring att de människorna märker det tidigare, för depression märks.
 
Mina tips att starta med när du hamnat där du är.
  1. Skriv upp alla måsten som får dig att bli stressad, pressad eller orolig. Ned till det minsta lilla. Elliminera dem. Det går.  Du kan sluta med en hel del. Det du absolut inte kan sluta med - se nummer 4.

  2. När du skalat bort allt som får dig att må dåligt - vad får dig att må bra? Skriv upp allt som får dig att må bra och det ska vara enkla saker, som att titta på solnedgången, att ta en promenad med hunden, att måla etc. Om du även har en depression så kommer du behöva en hobby du kan göra för du kommer spendera mycket tid ensam och hemma och kommer vilja undvika att tänka negativt. Laga mat? Baka? Spela ett instrument? Läsa? Springa? Det ska vara något kravlöst som får dig att sluta tänka på det dåliga och där resultatet inte skapar några känslor.

  3. Våga be om hjälp från din chef på jobbet, om du fortfarande arbetar öht. Våga fråga om att byta till enklare arbetsuppgifter eller arbeta hemifrån. Det kanske inte hjälper att bara gå ned i tid, utan att faktiskt ändra på dåliga mönster de timmar du fortfarande arbetar.

  4. Mitt allra största tips är att be om hjälp från nära och kära. Be om hjälp att ta bort krav du har på dig. Jag ska ge exempel. Det tar energi från mig att handla - för mycket intryck, för mycket människor. Då handlar jag online. Jag hade en besiktning som jag var tvungen att närvara vid - jag bad min bror att gå i mitt ställe. Jag har en relation/uppgift som jag inte kan ta bort från listan - jag har bett min pojkvän att sköta all kontakt. Mina föräldrar passar min hund ibland för man behöver en paus även från det kravet även om man älskar dem oändligt. Behöver du något från apoteket men orkar verkligen inte gå - ring någon som säkert har vägen förbi och be om hjälp. I denna situation mer än någonsin behöver du avlastning.
 
Jag är medveten om att det finns personer som har en omgivning av icke-förstående närstående. Jag har inga tips att ge då jag lyckligtvis inte har det problemet. Kanske det är värt att fundera på om personen ska vara kvar i ditt liv, speciellt om det är en vän som inte förstår utan kanske istället gör saken värre. Det är dina närståendes skyldighet att läsa på om de inte förstår och att utbilda sig inom det. Detta är en press man absolut ska slippa som sjuk.